Waar word jij heel erg blij van? Wat troost je als je verdrietig bent? Waarvan krijg jij energie? Waar ben jij heel goed in? Of misschien heb je iets heel moois gekregen van iemand waar je veel van houdt. Wat kracht geeft is voor iedereen anders. Dat maakt het juist zo bijzonder en mooi! Als je weet waar jouw kracht ligt, sta je sterk in het leven en kan je die kracht ook oproepen als het minder goed met je gaat. 

 

Het fotoproject Eigen Kracht is een laagdrempelige, speelse wijze om kinderen/jongeren (en hun naasten) handvaten te bieden om krachtiger in het leven te staan en terug te kunnen grijpen op deze kracht als het (even) minder gaat. Ogenschijnlijk is dit voor de kinderen/jongeren vooral een hele leuke activiteit, maar wel een activiteit met een enorme impact en een resultaat waar je steeds naar terug kan kijken. 


Tijdens dit project fotograferen kinderen/jongeren iets dat hen in het dagelijks leven kracht geeft. De mooiste foto van elk kind wordt geprint op canvas, voorzien van voornaam en quote. Hiervan wordteen expositie georganiseerd waarbij de kinderen, familie en vrienden worden uitgenodigd.

Het project is gestart in het Voortgezet Speciaal Onderwijs cluster 4 (leerlingen met gedrags- en psychiatrische problematiek) en wordt nu ook toegepast voor andere doelgroepen die goed een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De eerste versie van het fotoproject Eigen Kracht, in opdracht van de Provincie Overijssel, vond plaats in 2012. Aan dit project deden De Ambelt in Deventer, het Hengeveld College (Ambelt) in Zwolle en de Elimschool in Hellendoorn mee. Na de exposities op de scholen zijn alle canvasdoeken ook tentoongesteld op het Eigen Kracht 2012 Festival in de Creatieve Fabriek in Hengelo. Voor het fotoboek van het project klik hier.

Vanwege het grote positieve effect op de leerlingen heeft het Regionaal Expertise Centrum Oost Nederland het mogelijk gemaakt dat het fotoproject Eigen Kracht in het schooljaar 2014 - 2015 vervolg kon krijgen. Bij dit project heb ik samengewerkt met fotograaf Angel Pinxten. Naast de scholen die al eerder deelgenomen hebben, heeft nu ook vso Het Mozaïek in Hengelo deelgenomen. Voor de foto's van het project zie FacebookIn het najaar 2015 hebben de eerstejaars leerlingen van het VSO van de Elimschool in Hellendoorn met het project mee gedaan.

In 2018 is het project in samenwerking met Carinova Mantelzorg Ondersteuning en K&E Advies georganiseerd voor jonge mantelzorgers uit de gemeenten Deventer, Raalte, Ommen, Hardenberg en Staphorst. Hier treft u een filmpje aan over het project. Op dit moment ben ik samen met vier organisaties die in Overijssel jonge mantelzorgers ondersteunen (Evenmens, Carinova, Zwolle Doet! en SIZ Twente een vervolgproject aan het opzetten. 

Ook heb ik in 2018, samen met fotograaf Angel Pinxten het project uitgevoerd bij VSO de Twijn (jongeren met verstandelijke en fysieke beperkingen). In dit filmpje zijn de foto's te zien van het project en vertelt een van de leerlingen over haar ervaringen.

In 2019 heb ik dit project uitgevoerd in de gemeente Zwartewaterland voor jonge mantelzorgers, minderjarige asielzoekers en andere kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.